woensdag 12 juli 2017

Hoe kijk ik terug naar mijn eerste jaar als HBO verpleegkundige?

Poeh, waar zal ik beginnen.. Ik kan zeggen: 'dit was een heftig jaar'. Ik had weken naar het moment uitgekeken. Starten op het HBO. Maar met flinke zenuwen. Vandaag heb ik een artikel geschreven hoe ik als een echte MBO'er het HBO heb ervaren en wat dit misschien voor jou ook wel kan betekenen!
Een echte MBO'er.. dat ben ik! Toch?

Ja, ik zat op het MBO en ging aan de slag als visual merchandiser. Mode en interieur was mijn toekomst en zo had ik het helemaal voor mijzelf bepaald. Ik ging gelijk na mijn diploma aan het werk maar eenmaal aan het werk dacht ik.. is dit het nou? Ik vond het verschrikkelijk. De baan, het inkomen maar ook de uitdaging. Jaren had ik gedacht dat HBO niks voor mij zou zijn maar toch kwamen er toen twijfels naar boven. Eenmaal toen in november ben ik gaan kijken op de Hogeschool Rotterdam. Eerst bij de opleiding verloskunde, wat uiteindelijk wel te hoog gegrepen voor mij zou zijn. Ik ben blij dat uiteindelijk op dat moment de keuze voor verpleegkundige is gevallen, want ik kan alvast verklappen: 'ik ben zo blij met mijn keuze!'

En toen die eerste schooldag..

Ja, toen brak die eerste schooldag aan.. Gelijk had ik al zenuwen en kwamen mijn angsten naar boven. Eenmaal wennen aan de klas had ik daarin mijn draai gevonden. Super leuke klasgenootjes en allemaal werkten we samen. Dit had ik nooit zo eerder ervaren op mijn vorige opleiding en dit vond ik zo positief! Maar ja, toen brak die kennistoets aan. Na allemaal verschillende vakken geleerd te hebben van anatomie tot ehtiek ging ik er met knikkende knien naar toe. De zenuwen waren niet in controle te houden en mijn god.. wat heb ik gebaald van mijn eerste maar ook laatste onvoldoende. Ja je leest het goed! Daarna heb ik geen een onvoldoende meer gehaald!

De kop was eraf!

En wat ben ik blij dat ik het doorgezet! Op het moment dat ik een vijf haalde miste ik gelijk zes studiepunten. Super veel en balen want in heel het jaar mag je bij ons op de opleiding slechts één herkansing doen. Echt heel stress verwekkend als je gelijk een vijf haalt voor je eerste toets. Even heb ik met de gedachte gelopen 'moet ik niet terug gaan naar het MBO?' of 'is dit echt niet te hoog gegrepen?' Maar ik heb doorgezet! Eenmaal daarna haalde ik mijn eerste praktijk toets, wat super veel vertrouwen gaf en bam! Daarna ook nog eens medisch rekenen. Ik wil hierbij zeggen dat je nooit te snel moet opgeven met wat voor doel je ook hebt. Voor iedereen is een doel anders en niks is raar! Doelen zijn heel persoonlijk en voor jezelf en geef niet op. Want als je het diep in je hart wilt kom je op welke manier dan ook bij de eindstreep! Of het nou in een jaar of een levenslang proces is. Je kan het!

Heb ik nu toch mijn propedeuse gehaald?

Nooit gedacht dat ik dit kon schrijven, maar JA! Ik heb mijn propedeuse verpleegkunde gehaald. Als iedereen hier altijd over begon kon ik al diep in mijzelf huilen. Ik dacht, 'hou hier over op, dit haal ik toch nog niet het eerste jaar'. Ik vond het verschrikkelijk en voelde me altijd zo zitten. Toch is het strijden beloond. Ik heb vele afspraken af moeten zeggen, niet altijd kunnen bloggen en soms als een kluizenaar geleefd maar ik heb mijzelf overtroffen en mijn propedeuse gehaald!

Hoe kijk ik nou terug op het afgelopen jaar?

Heel positief, met veel huilbuien maar ook geluksmomenten! Ik ben sterker geworden, heb mijzelf overtroffen en weet dat ik dit kan! Ik kijk heel positief terug op dit jaar. Ik was ook eerst bang dat ik 'oud' zou zijn in de klas maar dit viel heel erg mee! Ik heb het heel gezellig gehad, steun gekregen en veel geleerd van mijn klasgenoten en ik zou dit jaar voor geen goud gemist willen hebben en zo opnieuw willen doen!

Om af te sluiten met dit hoofdstuk wil ik aan jullie meegeven. Ga voor dat doel wat je graag wilt bereiken! Voor iedereen is het doel even groot en wees er trots op! Sta bij vallen altijd op want je word er zo sterk van! Je bent nooit te oud om te leren, hihi!


4 opmerkingen :

  1. Ah wat een fijn en positief artikel, wat ben je ontzettend goed bezig! Echt super dat je je propedeuse al hebt en dat de opleiding je zo goed bevalt <3

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Knap! Vooral omdat je er niet zeker van was of je het allemaal wel zou redden. Zo zie je maar, altijd in jezelf blijven geloven en pisitief blijven. Gefeliciteerd met je propedeuse!!

    BeantwoordenVerwijderen

Back to Top